Autor:
Andres Tennus

Professor Peeter Tulviste mälestusfondi preemia selleaastane laureaat on Dmitri Rozgonjuk

5000-eurose preemia pälvis Tartu Ülikooli teadlane ja andmeteaduse magistriõppe üliõpilane Dmitri Rozgonjuk, kelle akadeemilise uurimistöö keskmes on olnud nutiseadmete kasutamise mõju inimese mõtlemisele, meeleolule ja käitumisele. 

Hindamiskomisjoni esimees Jaan Tulviste ütles, et Dmitri Rozgonjuk on oma teadustöö kaudu aidanud kaasa tänapäeva inimese kultuurilise olemuse mõistmisele, käsitledes nutisõltuvuse väljendumist, kinnistumist ja tagajärgi inimkäitumisele. Laureaat kombineerib teadustöös oskuslikult metoodikaid ja distsipliine ning osaleb aktiivselt rahvusvahelises koostöös, mida näitab kõrgetasemeliste teadustööde rohke avaldamine ja juba avaldatud artiklite suur viidatavus. 

Dmitri Rozgonjuki sõnul on Peeter Tulviste nimeline preemia tähtis ja Tartu Ülikoolist psühholoogiahariduse saanuna isiklikul tasandil liigutav tunnustus. Ta märgib, et paljuski on õnnestumistele kaasa aidanud võimalus töötada suurepäraste inimestega eri valdkondadest ja kultuuridest. „Eri valdkonna teadlastega koos toimetades täieneb ja mitmekesistub mõtlemise tööriistakast, mis aitab oluliselt kaasa loomingulisusele ja probleemide lahendamise oskusele teadustöös. Selles mõttes olen kolleegidele väga tänulik.“ 

Dmitri Rozgonjuk kaitses 2019. aastal doktorikraadi psühholoogia erialal, misjärel töötas kuni 2022. aasta augustini Tartu Ülikooli matemaatikahariduse keskuses matemaatikahariduse peaspetsialistina. 2020. aastal siirdus ta Saksamaale Ulmi Ülikooli järeldoktorantuuri, kus keskendus psühhoinformaatikale ehk digitaalse jalajälje ning psühholoogia ja käitumise vaheliste seoste uurimisele. 

2021. aastal astus Rozgonjuk Tartu Ülikooli andmeteaduse magistriõppesse, et mitmekesistada ja tugevdada metodoloogilisi oskusi, mis on vajalikud tänapäeval genereeritavate andmehulkadega töötamiseks. Viimase kolme aasta jooksul on ta avaldanud enam kui 50 eelretsenseeritud teadustööd, mida on viidatud pea 2000 korda. Ta on aidanud kaasa teaduse populariseerimisele, kirjutades värskelt valminud teadustööde põhjal kohalikele väljaannetele populaarteaduslikke artikleid ning tehes eri sihtrühmadele ettekandeid ja koolitusi. 

Professor Peeter Tulviste mälestusfondi lõid 2017. aasta sügisel Tartu Ülikool, Tartu Linnavalitsus, Tartu Rotary Klubi, Eesti Psühholoogide Liit ja Tartu Ülikooli sihtasutus. Stipendiumit antakse välja viiendat korda, sel aastal Tartu linna toel.  

Stipendiumifondi eesmärk on toetada ja tunnustada üliõpilasi ja noorteadlasi, kes on ühiskondlikult aktiivsed ning edendavad oma silmapaistva õppe- ja teadustööga Eesti ühiskonda. Stipendium on mõeldud magistri- või doktorikraadiga Tartu Ülikoolis õppivale või töötavale isikule, kes on oma teadustööga aidanud mõista inimese kultuurilist olemust. 

 

Vaata lisaks: 

 
Annika Tamme

Psühho-seksuoloog Annika Tamme pälvis ühiskondliku aktiivsuse preemia

Aasta õppeteo auhind

Koolipsühholoogide magistriõpe Pärnus pälvis Tartu Ülikooli aasta õppeteo tunnustuse

Õppeauhindade üleandmine

Tartu Ülikool tunnustas õppekvaliteedi edendajaid ja kuulutas välja aasta õppeteod